راست مغز یا چپ مغز ، مسئله این است ! ( نیمکره های مغز )

نیمکره راست مغز ، نیمکره چپ مغز ( نیمکره های مغز )

سلام خدمت دوستان عزیز
احتمالا همه ی ما مواردی را درباره نیمکره های مغز شنیده ایم و می دانیم که مغز ما از دو نیمکره تشکیل شده است . بنام های نیمکره راست و نیمکره چپ آن را میشناسیم . شاید مطالبی را در این مورد مطالعه کرده باشید و یا حتی شنیده باشید . ما قصد داریم بعد از اینکه کمی با این واژه ها آشنا شدیم و نحوه عملکردشون رو شناختیم ، به بحث در رابطه با نحوه تاثیر این دو نیمکره بر خلاقیت بپردازیم . 

مغز ما چگونه عمل می کند ؟

اواخر قرن بیستم دوران رشد و توسعه رشته علوم اعصاب بوده است که با ادغام روش های متعددی برای مطالعه ی مغز ، شناخت و حتی شخصیت همراه بوده است . تا همین اواخر مطالعات پایه ای شناخت اعصاب و تاثیرشان بر خلاقیت بسیار کم بوده است . هدف ما در این اینجا گشت و گذار کوتاهی حول پیچیده ترین عضو بدن و شاید پیچیده ترین سیستم در روی زمین و یا حتی کائنات است ! 

مغز ما به واقع پیچیده ترین سیستم موجود و شناسایی شده در کل عالم هستی می باشد . فقط در طی ده تابیست سال اخیر ، مطالعاتی که دانشمندان انجام داده اند برخی از اسرار را در مورد فعالیت و توانایی های مغز برای ما آشکار کرده است که این توانایی ها کم از معجزه ندارند !!!

اجزای مغز ، مختصر و مفید !

اول میخوایم کمی با کالبد شناسی اعصاب آشنا بشیم ! البته میدونم که شما هم مثل من دوست ندارید زیاد وارد این مفاهیم پیچیده بشید !!! به طور کلی مغز ما از دو بخش عمده تشکیل شده ، یکی خود مغز (cereburm) است که خودش به دو نیمکره چپ و راست تقسیم می شود . بخش دیگر مخچه است (cerebellum) است که به معنای واقعی کلمه ” مغز کوچک ” است که درست در زیر مغز قرار گرفته است. هر یک از نیمکره های مغز به ۴ لوب تقسیم می شود : جلویی (Frontal) ، گیجگاهی (temporal) ، آهیانه ای (partieal) و پس سری (occipital) .

اگر خیلی ساده بخواهیم بگوییم هر یک از این لوب ها چه وظیفه ای دارند متوانیم بگوییم :
لوب پس سری : برای بینایی
لوب آهیانه ای : برای درک شنیدار و زبان
لوب گیجگاهی : برای ادراک فضایی و زبانی
لوب جلویی : برای تفکر انتزاعی ، برنامه ریزی و برخی از انواع حافظه

نیمکره های مغز

خب ، دوستان آماده اید که سفر خیلی سریع به تحقیقات ۶۰ سال گذشته بکنیم ؟!! در دهه های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ پروفسور ” اسپری ” در حال مطالعه بر روی عملکرد امواج مغز بود . ” اسپری ” و همکارانش تصمیم گرفتند فعالیت های متنوع فکری را مورد آزمایش قرار دهند. آزمایشات شامل کارهای مثل جمع و تفریق کردن اعداد به صورت ذهنی ، خواندن شعر ، ایجاد تصویر ذهنی از خطوطی که قبلا بخاطر سپرده بودند ، دروغ گفتن ، نگاه کردن به رنگ ها ، رسم مکعب ، حل برخی مشکلات منطقی و به رویا فرو رفتن .
” اسپری ” پیش بینی کرده بود که امواج مغزی به نوعی هنگام انجام امور مختلف با یکدیگر متفاوت هستند و پیش بینی او صحت داشت . او و همکارانش دریافتند که ، به طور متوسط مغز فعالیت هایش را به شکل غریزی به عهده ی نیمکره ی سمت چپ ( کرتکس چپ ) و نیمکره ی سمت راست ( کرتکس راست ) می گذارد . این تحقیق به نام ” مغز چپ و راست ” معروف شد .
آنها همچینی کشف کردند که وقتی کرتکس راست فعال است ، کرتکس چپ تمایل به آرامش و مراقبه دارد و همینطور بالعکس . در ادامه تعدادی از فعالیت های که بر عهده هر کدام از نیمکره های مغز است را برایتان به مختصر شرح می دهیم . 

نیمکره راست

عملکرد های سمت راست مغز

قدرت حل معما

درک آهنگ و ریتم

درک سه بعدی

درک احجام

تصورات و خیالات

رویا های روزانه

تشخیص و استفاده از رنگ ها

کلیت ها

نیمکره چپ

عملکرد های سمت چپ مغز

درک کلمات

درک منطق

درک اعداد 

توالی ها 

درک خطوط

تجزیه و تحلیل

فهرست ها

جزئیات

یک باور غلط !!!

یک اصطلاح اشتباهی که متاسفانه تعداد زیادی از افراد نه تنها در ایران بلکه در دنیا از آن استفاده می کنند این موضوع هستش که نیمکره سمت راست را که وظیفه اعمالی مثل درک هنر ، درک رنگ ها ، درک ریتم ، آهنگ ، درک احجام . و این قبیل کارها را بر عهده دارد را “ مغز خلاق ” و  نیمکره سمت چپ که وظیفه اعمالی مثل کار با اعداد ، کار با کلمات ،منطق ، تجزیه و تحلیل و این قبیل کار ها را بر عهده دارد را ” مغز غیر خلاق ” می نامند . 

این یک باور کاملا اشتباه است ، علم و تجربه نشان داده که افرادی که توانسته اند به طور همزمان از هر دو نیمکره مغزشان استفاده کنند ، افرادی به مراتب خلاق تر ، نو آور تر و با استعداد تری نسبت به افرادی هستند که فقط از یک نیمکره مغزشان استفاده می کنند . اگر بخواهیم افراد خلاقی که از هر دو نیمکره مغزشان به صورت همزمان استفاده می کردند نام ببریم ، میتوانیم به اشخاصی مثل : لئوناردو داوینچی ، آلبرت انیشتین ، لودوینگ ون بتهون اشاره کنیم .
حالا ما به عنوان سایتی که قرار است به شما آموزش خلاقیت بدهیم میخواهیم بگوییم چگونه می توانید بین نیمکره های مغز تان ارتباط ایجاد کنید و به صورت همزمان از آنها استفاده کنید . یکی از تکنیک های که شما می توانید از آن به عنوان یک ابزار فوق العاده کاربردی بهره ببرید ، تکنیک نقشه ذهنی است . برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر از این تکنیک می توانید مقاله ” نقشه ذهنی چیست ؟ ” مراجعه بفرمایید . 

امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشه و بتونید همزمان از نیمکره های مغز تان در جهت افزایش خلاقیتتتان استفاده کنید . در انتها از شما دوستان تقاضا دارم با ارسال نظرات پیشنهادات و انتقادات سازنده خودتان ، ما را د ر هر چه بهتر شدن ارائه خدماتمان یاری بفرمایید .

نظرات کاربران


دیدگاه خود را ثبت کنید

*
*

1 دیدگاه برای این مطلب ثبت شده است